Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Pengeélen

Pengeélen

Használat közben 01. - Boznánszky bicska

A Bozi

2016. november 12. - Bogyi bácsi

Szevasztok jó arcok, jó emberek!

Most, hogy egy Gidófalvy Attilától schmittelt felütéssel nyitottam, beavatást nyújtok neked egy új sorozatba, amit most indítok el. A lényege az, hogy elveimet félredobva dokumentálni fogom azt, ahogy egy-egy késemet használom. A rendszernek még ki kell forrnia magát, szóval kb. olyan lesz, mint az Alaptörvény: gránitszilárdságú ugyan, de azért folyton változtatni kell rajta. Lesz használgatás, meg lesz teszt része is. Jogos a kérdés, hogy a kettő között mi a különbség?

Nos, véleményem szerint teszt közben is használod, de használat közben nem teszteled. Egy teszt során egy-egy adott specifikumra koncentrálok, használat során meg arra, hogy az adott feladatot biztonságosan, gyorsan és a lehető legkevesebb energiabefektetéssel elvégezzem. Eképpen a következtetéseket is a végén tudom levonni utóbbi esetben.

Ezzel a bevezető gondolattal indítom is útjára a sorozatot: – használat közben.

Boznánszky Lacitól a nyáron vettem meg a caklimat. Erről már írtam. Akkor még melegében ott Sitkén használtam is, de a dokumentálás elmaradt. Ez az, amit most hellyel-közzel pótolok. Gondolom nem fog meglepni, hogy igen-igen jó véleménnyel vagyok mind a készítőről, mind a termékről, de hát ugye nomen est omen mégis csak pengeélre kell állítani ezt a bicskát is. 

Bokros teendőim mellett néha enni is szoktam és ahogy azt már itt-ott élőszóban említettem: nálam a konyhában nincs a klasszikus értelemben vett konyhakés. Ennek több oka is van. Az egyik, hogy sajnálom a pénzt ilyenekre. A másik, hogy úgyis állandóan van nálam bicska, hát akkor meg minek még konyhakés is? Nem igaz? :D

Na szóval most, így a sorozat bevezető részében használat és teszt is jön egyszerre. Használat a konyhában, teszt meg munkában. No, ha a képek közül egyik-másik esetleg ismerős lehet, az azért van, mert nem két perc tapasztalatait írom le, hanem azét a cirka 3 hónapét, amit nálam töltött a kis drágaszág.

Tehát az elején szépen kitaláltam, hogy mi lesz a spórolós kaja a hétvégén. Paprikáskrumpli. (A szövegszerkesztő ugyan aláhúzza ezt nekem így egybeírva, de figyelemmel arra förmedvényre, amit a magyar helyesírással legutóbb tettek én egyszerűen nem vagyok hajlandó ezen változtatni.) A feladat pofonegyszerű: mindent ezzel a bicskával kell megoldani. Jöjjenek a képek és alattuk a tapasztalat(ok).

img_20161112_103347.jpg

Átéri a közepes fej hagymát, átéri de ippeg csak! ;) Nem repesztette - még jó, hát ilyen vékony pengénél! Na!

img_20161112_103156.jpgKi készítette a bicskát? :D Igen, ilyen finom élt lehet rá húzni, pedig ez a legutóbbi nagygenerál óta csak kerámia fenőrudat kapott. 

img_20161112_103046.jpg

img_20161112_103028.jpgZsülienre vágott hagyma kockák. Minden különösebb erőlködés nélkül. 

img_20161112_104622.jpgA fogása így is kényelmes. Lehelet-vékonyan lehet vele pucolni a krumplit. Kép nem lesz róla, de kockázásnál úgy ment át rajta, mint forró kés a vajon - hogy egy régi-régi klasszikust idézzek. 

img_20161112_110157.jpgA házikolbász "keményebb" feladat volt - de gondot nem okozott. Érdemes megnézni a vágódeszkán a fölső négy keresztirányú vágást. Ezeket a kis cakli okozta. Haraptya a' anyagot, haraptya! Nagyon oda kell figyelni rá, mert piszok éles (is lehet) egy ilyen bicska! 

Konyha után, azaz még előtte, mert ez kissé korábban volt, az ásatás melletti bokrosban is bolyongtam egyet. 

img_20160923_112826.jpgJelölőkaró. A méretek arányai látszanak.

img_20160923_112850.jpgMéretre vágva. A bicskára merőlegesen rátámasztottam és csak forgattam jól megszorítva. 4-5 forduló után ilyen tiszta vágási felületet kaptam. 

img_20160923_112937.jpgItten vagyon a technikai know-how még egyszer, hátha pusztán a leírás alapján nem értenéd. 

img_20160923_113239.jpg

A másodikból ez lett.

img_20160923_113117.jpgCövek egyik vége. 

img_20160923_113528.jpg

Ehun a cövek másik vége. Sok szükségem nem volt rá, de most nem is ez volt a lényeg. 

img_20161002_095907.jpgEgy amolyan mini-tollaság, vagy bonsai feather-stick, ahogy tetszik. Azért nem rossz érzés, hogy ilyen élt lehet rá varázsolni! :D 

img_20160915_122626.jpgÓóóó még azok a nyári emlékek, amikor a déli sörözést is bicska mellett végzi az ember! ;) :D És bírta, és bírta a kis bicska. Bozi (ezt a nevet kapta tőlem a keresztségben) igen-igen jól illeszkedett a Fehér Holló enteriőrjébe, szóval Laci innen is meg vagy dicsérve!

Na és akkor kapjuk le a körösztvizet a bicskáról!

  • méretre ezekre a feladatokra ideális. Nem ezzel fogom a kanadai erdőket tarra vágni.
  • súlyra maga a tökély. Egyáltalán nem érzem, hogy fáradnék vele munka közben.
  • a KO-13, Lacinak ez a hőkezelése nagyon eltalált. Mindennapi használat mellett jól tartja az élét (nem, nem eszek vele porcelántányéron),

14980654_1373928685972750_4905376610893469890_n.jpg

  • amikor kicsit már "húz", akkor jön a pasztás bőr vagy "extrémebb" esetben a kerámia rúd és újra pikk-pakk borotva.
  • a fogása tuti. Nem csúszkál! Én azt a fajta házikolbászt kamázom, ami "izzad" még télen is. Nem zsírdarabok vannak benne, hanem zsír. Nagy különbség! Ezt ha megfogod, akkor a testmelegedtől már olvad is és isteni zsíros-paprikás lével fedi be a kacsódat. 
  • a kicsit erősebb igénybevétel (ugye a kis cövekecske) nem jelentett gondot! Bozi köszöni jól van és várja az ilyen feladatok tömkelegét. 

Összességében azt kell mondanom, hogy Boziban egy igazi mindennapi társra találtam, aki ha nincs velem, pláne munkaidőben, akkor igencsak hiányzik. És ez még akkor is így van, ha éppen van mellette másik bicska is. Ez a kis bicska ugyancsak kellemes meglepetésként ért. Hibátlan volt tehát az első megérzésem Lacival és a munkáival kapcsolatban. Ahogy a fácsebóók topikban elterjedt: EDB - Every Day Boznánszky! Mindennap Boznánszky! 

A bejegyzés trackback címe:

https://pengeelen.blog.hu/api/trackback/id/tr1411952129

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása