Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Pengeélen

Pengeélen

Lidérc. Álom.

Szabó Zoltán - Lidérc

2021. április 11. - Bogyi bácsi

Tengermély maximális tisztelet az olvasóknak! 

"Vagyok, mint minden ember: fenség,

Észak-fok, titok, idegenség, 

Lidérces, messze fény,

Lidérces, messze fény."

Úgy mellékesen a magyar költészet napja van - de hát ezt úgyis mindenki tudja, kultúrközönség jött itt össze, nem is vitás. És hát mi másról is lehetne ilyenkor írni, mint a tökéletesről? Talán-talán kissé túlzónak érezhetitek ezt - pláne tőlem, aki aztán nem rejti véka alá kritikus észrevételeit. Mégis azt kell mondanom, hogy létezik olyan, hogy tökéletes kés. Na nézzük!

Én a Balin után (Angelero) úgy gondoltam, hogy megálljunk, mert itt van már a kánaán, főleg a második és harmadik rész után. (Ja és készül a 4. is, csak úgy szólok, mellékesen. Mintegy utalva arra, hogy tessék rendszeresen figyelni a blogot. ;) ) Aztán a tejszínhabra pottyantott koktélcseresznyeként jelent meg a Jégmadár és akkor már tényleg úgy voltam vele, hogy nem lehet ezt fokozni. Jó sokáig fixek közelébe sem mentem. Minek az nekem? Van dosta. Aztán a soproni késes közösség veretes tagjai egy kisebb összejövetelt hoztak össze a helyi Fehér Rózsa műintézményben, ahol csak úgy mellékesen kezembe kaptam Szabó Zoltán 'Lidérc' nevű kését. Ha jól emlékszem - és én olyan vagyok, mint Dezső a lakáj, a Tizedes meg a többiekben: ritkán tévedek - szóval az a kés Peet éltársé volt, agancs nyelű. Úgy voltam vele, mint parasztbácsi a zsiráffal, hogy "hát szép-szép, azt meg kell hagyni, de otthonra mégse kéne". Meg hát volt ott más, ami akkor fontosabb volt.

Aztán teltek-múltak a hónapok és újabb találkozó következett: ezúttal a Kecske-hegyre mentünk föl. Ami nekem külön öröm, úgy szakmailag is. Itt aztán megint kezembe került az említett vas és ekkor már nem eresztett. Írtam Zolinak - hol máshol, mint a Késportálon. Leveleztünk, sokat. Alaposan. Aztán kaptam egy időpontot - úgy egy évvel későbbre. Ja kérem, szép asszonyok lába közé és jó késhez jutni mindig is időbe telt! :D 

Na, de csak szépen sorjában! A késről ódákat zengtek, akiknek már volt. Hogy csak a legalaposabbat említsem. Zoliról is jó véleményeket olvastam csak, sőt, a topikjában a megnyilvánulásai alapján is úgy voltam vele, hogy az lehetetlen, hogy én ebből a buliból rosszul jöjjek ki. Ha azt mondom, hogy a legutolsó pöcökig minden részletet egyeztettünk, akkor szinte keveset mondok. De ez kellett ahhoz, hogy az alapmodell olyan legyen, amilyenre én vágytam. 

Ami igazán szimpatikus volt - és a már meglévő döntésem túl is megerősített (ismered az érzést, amikor olyan jóleső stabilitást ad a lelkednek az, hogy értelmes és logikusan gondolkodó, a munkáját átgondoló, megfontolt emberrel beszélsz? Na ő Zoli! :) ). Mert igen, beszéltünk telefonon is kétszer vagy háromszor. De nem akarom tovább húzni az időt, jöjjön a bemutatás és haladjunk kívülről befelé, a toktól a késig. Azaz a tejszínhabra pottyantott koktélcseresznyén megcsillanó napfény: a Lidérc!

Masszív kydex tok. Kemény és védi a kést. A formaterv legjobb tudomásom szerint teljes egészében Zoli találmánya és az okosságok, amiket elrejtett benne, azok tényleg arra vallanak, hogy a tökéletességre törekvésben elérte a végső állapotot: magát a tökéletességet. Mondtam már a Mora 2000-nél, hogy én kifejezetten örülök a műanyag tokoknak. A kydex meg ezek közül is a legjobb. A maga igénytelenségével együtt is. Ha tényleg nem a külcsín, hanem a belbecs, a felhasználhatóság számít, akkor ennél jobbat én nem tudok elképzelni. De nyilván nem magától az anyagválasztástól fog elélvezni az ember, hanem azoktól a praktikumoktól, amelyek a készítőt dícsérik.

A tok szájánál van egy kis visszahajló rész. Ujjtámasz, hogy könnyen ki tudd húzni a kést - abból a tokból, ami egyébként atomstabilan tartja. Ötletes? Az. Szükséges? Naná! +1 pont.

A tok alján van egy kis lyuk fúrva. Itt tud az esetlegesen belekerülő víz kifolyni és még szellőzik is. Ötletes? Az. Szükséges? Naná! +1 pont.

Van benne élvédő? Hülyéskedsz? Alap! Ötletes? Az. Szükséges? Naná! +1 pont.

Övbújtató. A tokon egy széles, kicsivel 5 centi fölötti, világosbarna bőrdarab fut körbe és ehhez csatlakozik az övbújtató. Zoli logója egy fa, gyökereivel és kopasz ágaival (ha jól emlékszem ő tölgyfának mondja), ami engem bocsánat, de egy az egyben Yggdrasilra emlékeztet. Igényesen, arányosan elhelyezve. És ha azt mondom, hogy arányosan, akkor azt a szó legklasszikusabb értelmében értem, mert világosan az aurea sectio szerint van elhelyezve a bőrcsík is, és ezen belül a logó is. A bőr széle szépen eldolgozva, csak semmi szőrösödés. Sima és csillog mint szépasszonyok lába köze (ahová sokáig tart bejutni ugyebár). Ötletes? Az. Szükséges? Végül is annyira nem, de azért jó az övön hordani a tokot. :D Esztétikus? Naná! +2 pont az aránypárokért. 

És akkor az övbújtató! Egy "D" gyűrű kapcsolja a tokhoz. Maga a  bújtató egy kb. 24 centi hosszú bőrcsík. A "D" gyűrűbe illeszkedő részénél elkeskenyedik, és ez a része visszahajlik. Át van lyukasztva (a lyuk aljánál egy kis bevágás, hogy legyen mozgása), ami lyuk aztán egy pisztolygombba akaszkodik. Ez pedig azt jelenti, hogy a kést úgy is bármikor le tudod csatolni magadról, hogy nem kell levenned az öved. De nem is ez a nagy trouvaille! Hanem az, hogy az elkeskenyedő rész után kiszélesedő rész szélesebb, mint a "D" gyűrű legszélesebb pontja. Rakd össze, hagyok időt! Ha véletlenül nem csatolnád be a pisztolygombot, vagy az elengedne valamiért, a tok akkor sem tud csak úgy lecsúszni, mert a szélesebb bőr megtartja!!! Na, öcsisajt?! Átgondolta ezt a készítő? Át bazdmeg, de át ám! Azt hiszed vége van? Francokat! Az övbújtató hátulján egy egyszerű csavar tartja egyben a két részt. Nem szegecs, nem ragasztás, nem varrás. Egy csavar! Kérdeztem Zolit: Zašto? Miért? Aszondja: Hát a szegecs kilazulhat ahogy a bőr öregszik, a varrás elszakadhat, akkor aztán kilazul az egész és baszhatod. A csavarnak meg bármikor utána tudsz húzni. Mester! Fejet hajtok szakmai felkészültsége előtt! Ötletes? Az. Szükséges? Naná! +2 pont. Csak a tokért 7 pontot szórtam ki, ami nálam tényleg a non plus ultra a nemlétező skálámon. 

A kés? Hát gondolhatod, ha Zoli a tokot a legapróbb részletekig átgondolta, akkor majd pont a kést bassza el? :D A penge elmax. Amióta volt a Robicskám, azóta én nem vagyok jóban ezzel az acéllal. De hát azóta sok idő eltelt, néhány mikronnyi anyagot már én is leéleztem azóta a vasakról, hát hagytam magam meggyőzni Zoli által, hogy jó lesz az neked. És tényleg. Rendszeresen húzogatom kerámiarúdon - és nagyon hálás érte. Kicsit drop pointos, hasasodó, végig konvex leélezés. Rendkívül precíz. A hegye erős, vastag. Mégis bök, mint a veszedelem. Persze kellett rá kaparóél, mert anélkül félkarú óriás a nemzet, meg lekerekített ujjtámasz. Hát kaptam is rá. Maga a tökély. 

A penge nem tükörpolír, talán inkább szálcsiszoltnak mondanám, de legalább nem látszik meg rajta minden karc. Kifejezetten jól irányítható. Bár egyéb iránt ennek a vasnak van súlya, mégis nagyon könnyen működik az ember kezében. 

A markolat fr4. Soha nem volt ilyenem, de hogy még lesz, az tuti! Kemény, mégis kényelmes a tapintása, homokszórt, ha jól emlékszem, a tapadása pedig tökéletes. Az ujjvédőtől először kicsit fáztam, de egyáltalán nem befolyásolha a használatot. Sőt! A finom munka során a "krumplipucoló-fogásban" szinte rá kell markolnod a pengére, mert a hegyet csak úgy tudod biztosan irányítani, akkor kifejezetten jól jön, mivel ad egy kis eltartást a tenyérnek, így nem a borotvaéles pengét fogod fogni. Formára kicsit halacskás, de nekem - amióta Sapapa kiokosított, ez másodlagos forma, mert a kisujjzsinór mindenen segít. A markolatot acél szögecsek rögzítik. Ezeken kisebb pontrozsdásodás látszik. Bár ezt inkább csak enyhe korróziónak mondanám, mint klasszikus értelemben vett rozsdásodásnak. 

A törővég lekerekített, így nem bassza szét az ember tenyerét csapkodásnál. Ez a lekerekítés a használatban egyébként nem befolyásolja. Mert úgy egyébként kifejezetten jó vele csapkodni! Nem könnyű kés, masszív, nagyon masszív szerkezet, vastag penge, mit mondjak? Tökéletes! Még akkor is így van, ha a penge hossza koppra 10 cm, tehát nem nagyvasról beszélünk. 

Nem tudok olyan fogásnemet, amiben nekem ez a kés kényelmetlen lenne. A tenyerem előtt és utána is éppen elég hely marad. Volt velem a konyhában is, meg terepen is. Nyilván mind a két helyen tökéletesen szerepelt. Pedig azért az előbbinél kicsit aggódtam, hogy a súlya miatt majd szopás lesz használni, de ezek a félelmeim teljesen alaptalanok voltak. 

Odakint meg... hát... Mit mondjak? Az, hogy egy álom, az kevés és semmit sem mond el arról a jóleső érzésről, amikor eggyé válsz a műszerrel. Annyira tökéletesen teszi a dolgát, hogy nem akarod abbahagyni a munkát vele. De komolyan. Tényleg csak szuperlatívuszokban lehet róla beszélni. Ha olyan kést keresel, ami megbízható, hibátlan kivitelezéssel és tökéletes arányokkal rendelkezik, akkor ez a te késed. Erdei munkák, kerti munkák, hétvégi házak és balatoni nyaralók elengedhetetlen kelléke. Túrázáshoz csak azért nem ajánlanám mert mit kezdenél ott vele? Amúgy simán lehet vinni. Én a nyáron egy teljes napot kódorogtam vele a Várhelyen, árkon-bokron át, bújtam befelé minden vadcsapásba, hegynek föl, völgynek le, hajolgatás, guggolás, de semmit nem vettem észre. Se a súlya, se a mérete nem zavart. Liffegett, mert ez a dolga. De észre csak akkor vettem, amikor itthon átöltöztem és rájöttem, hogy "hoppácska baszdki, így másztam végig a városon". Szóval akarod, akkor vidd magaddal kirándulni is, meg nem fogod bánni. 

Ez tipikusan az a kés, amit bármikor újra megvennék és ha nem lenne, akkor talán bele is bolondulnék, amíg nem pótolom. Tényleg mindenkinek csak ajánlani tudom. Árakat csak nagyon-nagyon ritkán szoktam írni és ennek megvannak az okai. Most sem fogok, de annyit elárulok, ha közalkalmazotti fizetésből tellett rá, akkor másnak sem okozhat gondot a végösszeg; már az alapmodellé legalábbis. Nyilván ha toronyórát lánccal, meg gyémántberakásos mamutagyarba aranyozott 3D önarcképet kérsz rá, akkor az megdrágítja. De ha tényleg munkára kell, akkor az alapmodellel tökéletesen elégedett leszel.

20210411_144957.jpg

Egy képben csak talán, s csupán a lényeget

20210411_145018.jpg

A fókusz beállítását a telefonon még gyakorolnom kell úgy látszik, de a lényeg azért ott van. Az a lyukacska.

20210411_145125.jpg

Ennyire szépen el van dolgozva a bőr szerelék széle. Lenyűgöző precizitás!

20210411_145115.jpg

Itt az ujjtámasz, ami segít elővenni a tokból a kést; ami egyébént zörgés, kotyogás nélkül ül a tokban. És nem mellékesen olyan úriemberes kattanással jelzi, hogy a helyére került, mint én, amikor munka után hazaérve bebaszom magam után a kertkaput. Ott és akkor kitesszük a pontot valami végére. 

20210411_145040.jpg

A pisztolygomb és a kis bevágás, hogy könnyen járjon és ne tépjen szét semmit.

20210411_145059.jpg

Itt meg az átgondolt célszerűség a maga teljességében. Nem fog leesni.

20210411_145137.jpg

Ha lazulna, akkor a hátulján meg ezzel húzzál egyet rajta.

20210411_145202.jpg

A logó a pengén szépen gravírozva. Jól látszik a szálcsiszolás is.

20210411_145355.jpg

A pontkorrózió, amiről beszéltem. Megvan a másik oldalán is.

20210411_145405.jpg

A kydedx tok egyetlen hátránya, hogy kicsit falatozgat a markolatból. De annyi baj legyen, ez még szexi is.

20210411_145537.jpg

A kis kerek segge. Hát nem gyönyörű? :)

20210411_145505.jpg

Szépen látszik a penge íve és a hegy masszivitása is. 

20210411_145447_jav_lev.jpg

Nem kell mondanom, hogy tökéletes. Full konvex. Nem szarral gurigázunk! 

20210411_145611_lev.jpg

Kicsivel nagyobb, mint egy ujjnyi szélesség.

20210411_145634_1.jpg

Aztán egy csapás és ennyi.

20210411_145634_lev.jpg

Tessék megnézni azt a vágási felületet! Ismerek olyan embert, akinek ettől napokig tartó erekciója lenne. Én csak diszkréten elmosolyodtam, hogy "aztakurvaaaa! :D "

20210411_145732.jpg

Továbbra sem vagyok bushcraftos. De botokat szívesen hegyezek az olvasók kedvéért. 

20210411_145859.jpg

Nem gondolnám, hogy éppen a tollaság fogna ki egy ilyen késen.

20210411_150047.jpg

Vannak ilyen kallódó tuja ágak szerte-szét a ház körül. Oké, tudom, ez nem tölgy vagy száraz akác, de mit csináljak? Ez van. Tessék elhinni, hogy ez van. És nem a perspektíva miatt ilyen kicsi alatta a vas. Rátettem a pengére. Ez tényleg ilyen vastag.

20210411_150255.jpg

Aztán kb. 1 perc múlva.

20210411_150352.jpg

Nyilván kellett vele ütőfázni, mert hát ezt már szinte el is várják az embertől.

20210411_150523.jpg

Sima liba!

20210411_150548.jpg

Külön fölhívnám a figyelmet az ütőfán keletkezett sérülésre. A hegy masszív, de a pengehát éles. Kiválóan látszik ez is.

20210411_150810.jpg

Tud fúrni is - állítólag ez is része a késteszteknek. Hát az ördög tudja. Van hegye, éles is. Mi a büdös francért ne tudna fúrni? (Megvan az íjas fúró ugye? Ott fa a fán forogva is fúr. Vagy a kőbalták, ahol nád és homok dologzza szét a követ. Szóval nem értem mire ez nagy fúrás mánia a késnél, de legyen, tessék.)

20210411_150902.jpg

A másik dolog, amit kevéssé értek az az, hogy minek kell bemutatni, hogy a heggyel hogyan lehet feszegetni. Hát így. De okos ember erre keres egy követ. Mondjuk azt sem nagyon tudom elképzelni, hogy mi az a feladat, amihez ennek demonstrálására szükség van, de oké, legyen meg ez is. 

20210411_150635.jpg

Szépen beleillik a tenyérbe.

20210411_150657.jpg

A szélessége éppen megfelelő.

20210411_150721.jpg

Mint mondtam egy kicsi hely még marad is.

20210411_145413_1.jpg

Minden darab sorszámozott és a markolat alján a készítés évének és hónapjának dátuma is szerepel. 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://pengeelen.blog.hu/api/trackback/id/tr7916495978

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Drag 2021.04.12. 19:03:32

Nem egy rossz vas, de nekem-személy szerint- nem volt az az élmény, mint a Jégmadár cikked esetében, hogy az írás vége után azonnal(kb. CtrlV // CtrlC közötti időről beszélünk) ment a rendelés a készítőnek...

Pedig ez a típus is igen nagyon formás, tetszik is, de nincsen benne az a hű de kell-faktor :D

Bár, lehet két hét múlva már rendelem is... :)

Bogyi bácsi 2021.04.13. 16:19:28

@Drag: A kettő között az az igazi különbség, hogy a Lidérc egy - a legutolsó mikronig - megtervezett munkakés. A Jégmadár meg egy könnyed túrakés.

Talán úgy lehetne érzékeltetni a különbséget, hogy a Lidérc a traktor, ami erdőn-mezőn mutatja meg igazán az erejét, míg a Jégmadár az új Toyota Hilux: elvan éppen a földúton is, meg robosztus, de az ördög tudja, a szántásban mégsem az igazi.

Drag 2021.04.13. 19:04:45

@Bogyi bácsi:

Az a lényeg, hogy a gazdinak tetsszen.

Nekem mostanság érkezik egy ZOB-féle tankhámozó munkás nagyvas...
Az esee5 kicsit finomítva, az igényeim szerint...

Drag 2022.02.19. 08:55:18

Kedves Szeretett Vezérünk, Dr. Bogyi Bácsi!

Lassan egy éve éhezünk igédre!

Írhatnál valami jó kis cikket már a néped örömére! :)

Bogyi bácsi 2022.05.28. 08:10:12

@Drag: tényleg sok idő eltelt, de most van 4 új írás is! :D

Drag 2022.06.28. 19:47:09

@Bogyi bácsi: Végre végre!

Jöhet a többi írás is. :D
süti beállítások módosítása