Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Pengeélen

Pengeélen

A jó, a rossz és a... ehhh... hagyjuk a picsába!

Solognac

2022. május 22. - Bogyi bácsi

Idegbajtól mentes szép jó napot! 

 

Régi bűnnek hosszú az árnyéka, tartja a mondás - az én bűnöm meg igen-igen régi. Most már lassan 5 éves. Történt pedig, hogy hirtelen felindulásból úgy döntöttem, hogy kellene már egy posztot írni egy tényleg szar késről. Amilyen könnyűnek látszik a dolog, mint hosszas keresgélésem során kiderült, legalább annyira nehéz a valósgában. Mert az nem úgy van, hogy csak úgy szar késeket lehet találni! Áááá de nem ám! A cél ugyanis az, hogy informáljuk a kedves olvasókat. Tehát ha szerzek egy noname, első blikkre is gagyi vackot, akkor a küldetést nem teljesítettem, hiszen azon ti is látnátok, hogy szar. Ezért olyan vasat kellett keresnem, amit alapvetően megbízható helyről lehet beszerezni, ahol egyébként olcsó, de minőségi termékekkel találkozol. Meg persze olcsónak kellett lennie. Meg ki is kellett néznie valahogy. Tehát éppen olyannak, mint amit a fiadnak megveszel az első túrájára. Én meg azt akarom, hogy ne tedd, mert ez átbaszás. 

Na hát hová máshová vetődhettem volna, mint a kedves francia sportmultiba? Ahol azért állandó készleten van az Opinel és a Victorinox, gyakran megfordul a Leatherman is - és egyébként a saját márkás cuccaik sem rosszak, na ott akadtam mai írásunk alanyára. 

Előrebocsátom, hogy az általam megvett modell egy régebbi változat, ma már ennek egy áramvonalsítottabb, faceliftes változatát lehet kapni, de ugye hiába tökéletes kör a tehénlepény, attól még csak szar marad. 

Tehát erről a változatról lesz szó: https://www.decathlon.hu/bicska-axis-85-id_8395982.html

de ahogy az újat elnézem https://www.decathlon.hu/bicska-axis-85-grip-v2--id_8559544.html hát köszönet abban sem lesz.

Engedjétek meg, hogy rögtön az elején ide is másoljam azt, amit a bolt mond róla: (tudjátok, mint kamaszkorunkban a házibuliban, amikor az enyhén már illuminált házigazda bemutat minket egy ismerősének:

- Laci, EZ itt Dóri, Dóri EZ meg itt Laci. Dóri régóta nem dugott senkivel, Lacikám [itt enyhén oldalbabök és "feltűnés nélkül" kacsint], tiéd a pálya.

"20°-os pengeszög. A csomagolás hátoldalán feltüntetett narancssárga háromszög segítségével ellenőrizhető a pengeszög egy fenőkövön. Helyezd a pengét a háromszögre, kövesd a dőlésszöget és őrizd meg ezt a szöget a fenőkövön történő élezés közben!" Jelzem, nem volt benne semmiféle háromszög. Nem kocsi ez, nem kell bele elakadásjelző. Mondjuk érdekesen nézne ki élezés közben, ahogy egy háromszöget tartok az egyik kezemmel, másikkal a kést, a harmadikkal... ja várj, csak két kezem van... Idióták! 

"Mérnökeink 3 okból döntöttek úgy, hogy a késhez 5Cr15-ös rozsdamentes acélt használnak:

- az acél kellő keménységű ahhoz, hogy 2 órán át ne csorbuljon ki például ágak vágása vagy vad feldolgozása közben.
- az acél kellően „puha” (kb. 56 HRC) ahhoz, hogy néhány mozdulattal újraélezhető legyen
- kémiai összetételének köszönhetően remekül ellenáll a korróziónak."

Gazdaságisunk meg egy okból. Mert ez olcsó. Na... idegbaj nélkül megpróbálom lehozni ezt a meccset. 

"kellően kemény, hogy 2 órán át ne csorbuljon ki ágak vágása/vadfeldolgozás közben" - de a 121. percben jaj neki! Ugye? Teljesen hihető! Aztán ugye: ágak vágása: milyen fa, milyen vastag stb... (eskü még mindig a 2 órán rugózok közben). Meg vadfeldolgozás... Én még nem voltam abban a szerencsés helyzetben, hogy a lábam közé kapjak egy vadkant és a pöcsétől a torkáig vágjam a sörtés bundáját, hogy aztán kizsigereljem, de eskü megnézném, ahogy azt valaki ezzel megcsinálja. Mert ugye a második mondat meg az, hogy kellően lágy ahhoz, hogy néhány mozdulattal újraélezhető legyen. Igen, hát basszunk a szüzességért. Mert vagy az egyik, vagy a másik ugye. Nyilván nem lehet a cowry X-el egy lapon emlegetni, de ezt a bullshit dumát azért na! 

Kiválóan ellenáll a korróziónak - az biztos. Mármint a penge. De erről majd később. Előtte javaslom nézzük meg, hogy mit kapott a facelift után a marketingesektől:

"Mérnökeink 3 okból döntöttek úgy, hogy a késhez 5Cr15-ös rozsdamentes acélt használnak:

- az acél kellő keménységű ahhoz, hogy 2 órán át ne csorbuljon ki például ágak vágása vagy vad feldolgozása közben.
- az acél kellően „puha” (kb. 56 HRC) ahhoz, hogy néhány mozdulattal újraélezhető legyen
- kémiai összetételének köszönhetően remekül ellenáll a korróziónak.

KARBANTARTÁS

A bicska 4 Torx csavarral van szerelve. A pegéhez [sic!] legközelebb elhelyezkedő csavar a penge forgását biztosítja. Ha meg szeretnéd szorítani vagy ki szeretnéd lazítani a pengét, azt ezzel a csavarral teheted meg. Figyelem: minden használat után alaposan töröld meg a pengét; ne tisztítsd mosogatógépben; száraz helyen tárold és időnként enyhén olajozd meg a pengét."

Nem másoltam ide, itt is az elakadásjelzőt ajánlják, de van itt más is, hoppácska! KARBANTARTÁS!!! Kár, hogy nem vettem meg ezt a modellt is. Mondjuk a leírásból tudom, hogy a kés pegéje (...) egy menetes csavarral van rögzítve. Nyilvánvalóan ez majd állandóan ki fog lazulni, ami miatt folyamatosan utána kell húzni - tehát vegyél torx csavarhúzót is. A korróziónak meg olyan kiválóan ellenáll a ROZSDAMENTES ACÉL, hogy néha azért olajazzuk meg, mert hátha... Na igen, itt kezd kilógni a lóláb! 

De félre bánat, félre bú, nézzük a régebbi modellt. 

Hordmód: csak tip down és csak jobb oldalon. Hát izé... nyilván egetrengető összeg lett volna még 6 furatot kialakítani, hogy az egyébként viszonylag deep carry klipet át lehessen rakni, ha már a nyitópöcök mindkét kézzel nyithatóvá teszi. Jobb kezes vagyok, így nekem szerencsém van, bár a tip down nem a kedvencem. 

Nyél: az első gondolat még a hordmódhoz csatlakozik. A  nyél puha gumi. Kifejezetten kellemes fogása van. Ugyanakkor elemi fizika: a puha nyélre a klipsz rászorítja a puha nadrágot és máris macerás elővenni a szerszámot. 

A csavarok egyszerűek - ez pl. a Grabovszkinál bejött. Igen ám, de a derék francia mérnökök a nyélen nem süllyesztették be őket. Vadfeldolgozás 2 órán keresztül úgy, hogy a csavar meg közben bassza a tenyered? :D Teljesen hihető! 

Az ujjvájat: olcsón, merőlegesen a pengére és a nyitópöcökre. Eredmény: ha az ujjvájatban csúsztatod a hüvelykujjadat, akkor az bizony a nyitópöcök alatt fog elsuhanni. Ellenben ha a vájat alsó csücskén, akkor el fogod találni a nyitópöcköt. Értelme így persze semmi az egésznek, de legalább olcsó. 

Fogásra egyébkén elsőre kellemes is mondhatná az ember, de aztán néhány pillanat múlva rájössz, hogy bizony a klipsz kis keskeny vége éppen az ujjad tövét basztatja (vadfeldolgozás 2 órán át :D ). 

Az a 20 fokos élszög! Csak azt az egyet tudnám feledni! Botrányosan nagy, ellenben hülyebiztos. Próbálták már almát vágni hasítóékkel? Na ez éppen olyan. Mindenféle finommunkára alkalmatlan, keményebbet meg a lágy penge miatt nem lehet vele végezni. 

Backlockos, amire én most sok szót nem vesztegetnék, hát esetleg annyit, hogy egykezes nyitású bicskára backlockot tenni az kb. olyan, mint csak a jobb lábunkat megmosni fürdéskor: nem teljes körű szolgáltatás. 

Ajánlom-e? Ezt bazdmeg?! Soha. Nincs - és ezt a legkomolyabban mondom - egyetlen olyan feladat sem, amelyet ezzel a vassal kompromisszummentesen el lehetne végezni. Ha vág, akkor másutt nyom. Ha nem nyom, akkor lötyög. Igen, ha ki akarod nyitni, akkor lazítani kell a tengelycsavaron - de akkor meg kotyogni kezd a penge. Ha nem kotyog, akkor a csavar nincs lesorjázva és a többi. Nem sorolom el. Botrányos a minőség, erős parasztvakítás az egész. 

20220522_151124.jpg

Úgy első ránézésre nem is lenne ezzel semmi hiba.

20220522_151242.jpg

De hát ugye az a csavarfej nemcsak kiáll a síkból, de sorjás is. 

20220522_151300.jpg

Faszán ellenállunk a korróziónak... 

20220522_151339.jpg

Most azt hagyjuk is, hogy a backlock-ot nem sikerült párhuzamosra síkozni, de ugye az a kis keskenyedő vacak basszak a tenyeret. 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://pengeelen.blog.hu/api/trackback/id/tr4516569662

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása