Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Pengeélen

Pengeélen

Fiskars heavy duty

Munkakés

2022. május 22. - Bogyi bácsi

Jobb napokat! 

 

A teljes és totális elhülyülés útjára lépni nem jó érzés. Hetekkel korábban leegyeztetett hétvégi munka, tudom, hogy erdőben lesz. Jó előre kigondolja az ember, hogy mit visz magával. Igen, azt is, hogy melyik kést. 4.00-kor kelés, persze kicsit másnaposan, kávé, valami szendvicsszerű csak, hogy az émelygést elkerüljük, aztán autó és indulás! Kollégát fölvesz - álmos az a rohadék is, de elmehet ám a picsába, ő aludhat a kocsiba, én meg sofőr vagyok - és robogunk. Már jó messze járunk az otthontól, amikor az anyósülésen félálomban lévő kolléga elböffenti magát, hogy 

"- A tarisznyádat hol hagytad?

- Hol hagytam-hol hagytam? Anyádban hagytam éjjel édes öregem, hát hol hagytam volna, itt van a hátsó ülésen, mint rendesen.

- Ott nincs.

- Mi nincs bazdmeg, ne basszá' fő' te is korán reggel, hát oda raktam a dzseki mellé. 

- Oda bizony nem."

Satufék, lehúzódik. Tényleg nincs bazdmeg. De akkor nemcsak tarisznya nincs, de kés sincsen. Mert minden aprószerszám abban van. Na így bajos lesz a mai nap. Visszamenni már nincs idő, hát mi a bánatot csináljunk? 

Azt mondja az a marharépa, hogy hát itt van egy OBI, vegyek ott. (Vegyek mit basszus, tapétavágót? Ne bassz föl!) Nem-nem, eskü, vannak ott kések is. Hiszem is, meg nem is, egy próbát megér, ennyi kitérő még talán belefér.

Na az van, hogy kertészeti részleg. Szartól a repülőig minden van. És kés is! Nézegetem őket. Gardener knife, carpenter knife, light duty knife, heavy duty knife... Fiskars. Nem vagyok túl jó véleménnyel a márkáról, bár igazából nem is panaszkodhatom. De hát mégis... Na, értitek.

Kivenni persze nem lehet őket a tokból, úgy vannak becsomagolva, szóval hinnem kell a marketingszövegnek. Hogy ez heavy duty, meg törővég meg anyámkínja. Nohiszen! 5000 valamennyi volt, bele éppen nem haltam.

Aztán az erdőbe érve kivettem. No hát gyerekek, körülbelül mint egy közepes orgazmus után egy jól sikerült fingás, olyan kellemesen lágy érzés volt ez. De csak szépen sorjában! 

A tok kemény műanyag, semmi csicsa. Az a klasszikus kopogós, lejárati idős műanyag. Ezért aztán nem kár, ezt lehet nyúzni. Alján szép kis lyukacska - itt csöppentem el először, mondván, hogy "nini, hát itt a marketinges picsa mellett ott állt azért a szaki is, aki látott már munkakést!". Aztán a körömcipős, kiskosztümös punci mellé odaállt még a gazdaságis srác is, aki szólt, hogy drága lesz, ha mindent ilyen faszán csinálunk meg és rátetette ugyanabból az anyagból a függesztőfület... Ami így persze merev lett. Egy ponton hajlik. Tudod, hogy hol? Igen, pont ott, hol a beépített élező van. A fül végét visszahajtották, kapott két távtartót, hogy ne essen le az övről (itt megint a szaki szólalt meg szerintem), és egy lyukat, amivel gombra lehet akasztani (hagyták az öreg szakit beszélni, úgy látszik). Ezen kívül az átellenes oldalon van még egy kampócska, ami megakadályozza, hogy zsebből véletlenül kiessen. Ötletes.

A tok jobbos-balos, nyilván ez ilyenkor már alap és a beépített élezőt is ennek megfelelően lehet átszerelni. Most már másodjára írom le, hogy beépített élező és talán ti is érzitek, hogy úgy vagyok ezzel, mint a befosás előtti pillanatok: szorítja az ember, csak nem akarja kiengedni, de hát a barna maci egyre csak dörömböl a barlangjában, hogy ki akar jönni, szóval essünk túl rajta... :/ 

A tököm összes szőrszála ragadjon be a fogai közé annak az elmebeteg marketinges nősténynek, aki ilyet betervezett ide. Tudod milyen ez? Két, elvileg a penge (az él) keresztmetszetére beállított fém lapocska "V" alakban beleültetve egy műanyag házba. Minden kivételnél és minden betételnél élezi a pengét. Mindegyiknél. Mondja Bogyesz, hogy sebaj, majd kivesszük, hiszen a lehetőség adott rá, ugyanis a teljes ház egyben kiemelhető. Igen ám, de enélkül meg nem marad odabent a kés. Áédesjáóistenem! Annyira persze nem voltak precízek, hogy ez pontosan kövesse a leélezést, így lényegében mindig tűélt csinál az egyébként nagyon is tisztességes skandináv leélezésre. 

A törővég ötletes, lapos, kőkemény műanyag, amihez a nyél úgy lett kialakítva, hogy ne csússzon le a kezünk. Gondolom ennél a pontnál a szaki már nyakoncsapta a marketingest és tényleg a funkcionalitást helyezte előtérbe. A narancssárga puha gumi a markolaton egyébként zseniális fogást biztosít, a sima fekete pedig inkább dizánj, mint praktikum, igaz, annak nagyon jó. Van rajta két kis kerek bemélyedés. Ez egyértelműen a kaparóél használatánál jelent komoly segítséget. Bírom az ilyen átgondolt dolgokat. 

Rendes, masszív ujjvédő, ami kell is, mert gyárilag tényleg éles a cucc. 

A penget töve le van kerekítve, így nem vágja az ember ujját az egyébként nem túl éles kaparóél. Valami oknál fogva reszelőszerűen be van vagdalva a penge az egyik oldalon, de reszelni nem nagyon lehet vele. A szikravetőt viszont nem jól indítja. Értelme ennek itt semmi. A hegy masszív, eléggé vaskos, de azért el tud az hajolni, ha nagyon akarom. Az acélról nem sikerült kiderítenem semmit, de érzésre elég jó minőségű. 

Ha most így ránézésre azt mondod, hogy ez egy Mora, akkor nem jársz messze az igazságtól, nyilván újat ebben a szegmensben nem nagyon lehet már alkotni. Alapjában véve azonban kellemesen egyedi jelleggel megáldott cuccról van szó, az összebenyomás pedig nálam nagyon pozitív lett. 

A penge kifejezetten tetszik, a fogás kényelmes, a tok szódával elmegy (azt a rohadt beépített élezőt meg dugják föl maguknak), szóval végül is totál megérte az árát. 

Nyilván még egyet nem vennék, de szükségmegoldásként, tényleg ütöm-vágom késnek ár-érték arányban ez nagyon jó választás volt.

20220522_163413.jpg

Oké, munkakés. Egyszerű, kopogós műanyag tok. 

20220522_163456.jpg

Az övbújtató. A függesztőfül pedig merev.

20220522_163446.jpg

Örülünk, hogy ezeket is tudjuk.

20220522_163550.jpg

Ha kiveszed a beépített élezőt, akkor a tok használhatatlan.

Ami persze átszerelhető jobbos-balos kivitelre, de nem véletlenül nem népszerűek ezek a beépített megoldások.

Így néznek ki az élezőlemezek.

20220522_163951.jpg

Sajnos csak homályosan sikerült, de a pengetőnél jól látszik a tűél.

Ezeken meg az is, hogy az élező hol húzza a pengét. Hát igen, nem sikerült eltalálni a leélezés szögét. 

20220522_163656.jpg

Ja hát megpróbáltuk a szikravetőzést, kevés eredménnyel. 

20220522_163821.jpg

A törővég.

20220522_163754.jpg

Kézbevéve ugyanakkor kellemes. 

A bejegyzés trackback címe:

https://pengeelen.blog.hu/api/trackback/id/tr6417837501

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása