Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Pengeélen

Pengeélen

Ahti - Vaara

Szerelem első látásra RoB

2023. február 14. - Bogyi bácsi

Üdvöt és munkakedvet! :)

 

Bálint nap van, hát miért is ne. :D Mondjuk ez tényleg az volt. Igaz néhány évvel ezelőtt, de akkor is. Hosszasan érlelt gondolat után elhatározásra jutottam és beszereztem egyet, amit éppen ma kaptam kézhez. Sok tapasztalat nincs még vele, szóval ez egy "kicsomagolós" írás lesz. Tegyünk be egy kis Ensiferumot, essen le az állunk Netta Skog adottságaitól ;) és hadd szóljon! 

Körülbelül ezerszeresen biztosított kartondobozban érkezett. Granulátumok között "zsírpapírba" csomagolva. Végül is elég sokat utazott Finnországból idáig, védjék is meg rendesen a portékát, mert azért annyira nem olcsó mulatság manapság egy kés. Még 60 euroért sikerült megrendelni, amire rájött 10 euro postaköltség, 19 euro ÁFA, szóval úgy 90 euro lett a vége. Na dehát egyszer élünk, még mindig inkább erre költsön az ember, mint gyógyszerre! 

Sok helyen lehet ezekről a késekről olvasni, szóval nem gondolnám, hogy én fingom most a passzát szelet, de azért a sajátos pengeélen stílusban mégiscsak elemezni kellene ezt az eszközt. 

Tok

Bőr. Nyee... Hát tudjátok, mi a véleményem róla. Magát az anyagot nem szeretem, bár a minősége kiemelkedő, az illata elvarázsol! :) Az elején elvileg "tradícionális" finn minta, meg egy büszke sas, ami fölött Made in Finland, alatta meg Kauhava városa, a készítés helye. A varrás hátul található, elképesztően pontos illesztéssel. A tok száját egy vékony rézlemezzel húzták össze, a tok hátulján ide került a "D" gyűrű, amin az övbújtató függ. Szóval liffegős tok. Tetszik. Hajlik, amikor és amerre kell. Azzal, hogy a hátulján varrták össze, esélye sincs, hogy a késsel elvágjuk a cérnát. Ezt mondjuk azzal is kivédték, hogy az alsó 2/3-ában van egy műanyag betét, ami mindentől is megvédi - már ami belülről jön. Akkor is jobban szeretem az átfolyó rendszerű, kopogós műanyag tokokat, vagy éppen a kydexet. A bőr azonban szép, a késhez illik és tényleg igényes munka. A kést meg elég keményen tartja, mivel a nyél szépen belefeszül a rézgyűrű által összehúzott szájba. 

Volt rajta egy kis cetli, finn, svéd, angol és orosz nyelven, hogy a kés éles, vigyázz vele, élezd meg időnként és, hogy a nyél nem mosogatógép kompatibilis. Hát igen, ide jutottunk drágáim. A felhasználók már olyan hülyék, hogy maguktól nem jutnak el odáig, hogy egy kés éles, ha használod akkor néha meg kell élezni és nem a gép mosogat... 

Na, de nézzük a lényeget! 

A markolatnak olyan jó illata van, hogy besza-behu! Nyírfa, szép színnel beeresztve. A mintázata nagyon tetszik, fogásra meg hát... tudjátok mit szoktam ilyenkor mondani! ;) Olyan kényelmes, mintha saját legnemesebb testrészemet tartanám a markomban! :D Tényleg atomstabil a fogása. A kiszélesedő vége miatt tökéletesen illeszkedik a tenyérbe. 9-es kezem van. Ha ennél nagyobb lenne, akkor azért lehet, hogy kényelmetlen lenne, de így tökéletes. A végén elkalapálták a pengeszárat, aztán nem csiszolták meg túlságosan, de hát minek is? Rusztikus, és a használatot nem befolyásolja. Tetszik. A penge felé szépen rézgyűrűvel lett lezárva, méghozzá eléggé precízen, mert a penge mellett aztán semmi hézag, hogy oda bejusson folyadék vagy bármi. Az anyagválasztás miatt kifejezetten könnyű lett a kés (83 g!!!! Ami azért egy 9,5 centis pengéhez mérve igazán szép teljesítmény) és éppen ezért baromira vigyázni is kell vele, mert ott van a pengéje is, amiről nem is tudom mit lehetne írni. 

Szénacél, skandi leélezéssel és egy lehelletnyi élszalaggal. De ez úgy harap, de úúúúúúgy harap! Ez valami elképesztő! Brutálisan jó vágóképesség! A pengeháton kaparóél. Azaz inkább úgy lett hagyva. Kíváncsi leszek meddig tart. A hegye leírhatatlanul tökéletes. Kézbe veszed és nem is lesz más vágyad, mint mamutfenyőből fogpiszkálót faragni, mert letehetetlen a cucc. A 80 CrV2 acélt 59 HRC-re edzették. 

Ja igen, van egy ilyen gyorsan lézergravírozott Ahti felirat rajta, hogy tudjuk, hogy ki készítette az elvileg Lauri pengéből a cuccot. Mert ez egy egyébként 15 euros Polar95 Lauri penge. Tényleg csak szuperlatívuszokban tudok róla egyelőre nyilatkozni. De ahogy a teszteket elnézegettem, ez később sem lesz nagyon másként. :)

dsc_0001_2.JPG

Így a maga teljes valójában.

dsc_0002_1.JPG

Kauhava. 

 

dsc_0005_1.JPG

Szépen végigvarrva.

dsc_0006.JPG

Ez a pont a tok kulcsa. Ez tartja helyén a kést. Filléres, de nagyon ötletes megoldás.

dsc_0007.JPG

És hát na, a precizitás. 

dsc_0008_1.JPG

Ez a tükrös csillogás a szálcsiszolt pengetükrön nem sokáig fog tartani, abban biztos vagyok.

dsc_0009_1.JPG

Erről az oldalról jobban látszik a csiszolás. Hát dögöljek meg, nagyon szexi kis darab. :)

dsc_0012_2.JPG

Szépen lezárva a penge, bár a logózás így, ebben a formában azért picit, hogy is mondjam... gagyinak hat.

Precíz. Tényleg szép.

dsc_0016.JPG

Nyilván lehetett volna még mókolni rajta, de minek? Ezen a késen nem ez a lényeg. Munkakés feeling vagy mifene!

dsc_0017_1.JPG

Pokolian nehéz ám ezt a vasat fotózni.

dsc_0020_1.JPG

Ember! Az a hegy! :-o

dsc_0022.JPG

Hogy ez de mennyire állati jól néz ki, az hihetetlen! 

 

süti beállítások módosítása