Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Pengeélen

Pengeélen

Svájci: a kisügyes - ami MINDIG kéznél van

I. rész: Zajos tücsök

2022. szeptember 16. - Bogyi bácsi

Üdvöt és munkakedvet!

 

Előbb-utóbb tényleg a teljes elhülyülés állapotába kerül az ember. Történt pedig, hogy néhány héttel (1-2 hónap is van az már) ezelőtt hirtelen felindulásból vásároltam egy Victorinox Campert. Nem ez az oka az elhülyülésnek. Bár azért közelít. :D  Hanem hogy állandóan ki-be kellett pakolni a zsebből. Mert valami társadalmi elvárás, vagy mi a fene, hogy nem lehet hetekig használni egy munkásnadrágot. Állítólag koszos meg büdös... Hát aki a gatyámat nézi és szagolgatja, az meg is érdemli. Szóval állandóan ki-be rakosgattam. Aztán inkább betettem a kódorgó tarisznyába. Onnan viszont akkor ki kellett venni a Spartant. És azt utána áttettem a Canon gép táskájába. De aztán rájöttem, hogy így ott kettő Spartan van (egy zöld meg egy fekete), tehát az egyiket (a zöldet) átettem a Nikon táskájába. Aztán egyszercsak sétálok nagy magányomban valami istenhátamögötti dűlőúton egyik lelőhelyről a másikra: a hátamon a Tanki-féle túravezető hátizsák, benne a kis Minelabb 600-as meg az ebédem. Páncélos lakoma: azaz májkrém konvzerv (páncélja a konzervdoboz), csípős zöldpaprika és friss sós-köménymagos kifli! Óóóó az a bélmozgás, amit ez előidéz! Versenyt fütyül az ember valaga az Alpokból lezúduló koraőszi széllel! 

Ringatom itt magam a szabadban fingás édes élményébe, miközben csomagolom ki az elemózsiát. Zsebembe nyúlok és (biztos kitaláltad már) nincs ott a svájci. Persze, hogy nincs, mert reggel kiraktam a kódorgóba. Az meg most Sopronban maradt. Ez úgy a kisebb baj lenne, de ha ez ott maradt, akkor én meg éhes maradok, azaz hát van paprika, meg kifli, de azok csak löketet adnak a szélnek, zamatot nem, ha szabad ilyen virágnyelven fogalmaznom. A kedvem is rossz lett ettől és eszembe jutott, hogy bús valaggal nem lehet vidámat fingani (via Esterházy Péter). 

Márpedig bicska nélkül mégsem mehet haza az ember, ezt én már Fülig Jimmytől megtanultam. Szóval ott és helyben már meg is született az elgondolás, hogy ott rohadjon meg az összes egy-egy táskában, de mégiscsak kell egy újabb, ami zsebben lesz. Szóval most akkor minden helyen lesz svájcim. 

Ennek kapcsán meg az jutott eszembe, hogy még sosem írtal a svájciról. Mert ugye minek is írna az ember róla, hiszen mindenki ismeri, mindenki használja, akkor meg minek? Aztán - ahogy a Gyűrűk urában is - sokasodni kezdtek a jelek, hogy Bogyesz, csak meg köll ezt csinálni, nem maradhat svejci-poszt nélkül a blog. 

Kezdődött azzal - mármint a jelek sokasodása, hogy hosszú évek után a YouTube újra földobta meghallgatásra az Oesch's die Dritten "örökbecsű slágerét". Én édes jó istenkém, de boldog évek is voltak ezek, amíg nem dobta föl! Édes lelkeim, mi ehhez képest az elmúlt időszak párkapcsolati válsága, költözés, COVID járvány! És mi rosszat hozhat még 2022? Oroszország lerohanja Ukrajnát, meghal II. Erzsébet és akkor még az Oesch's die Dritten is! Mert úgy egyébként hang nélkül elnézegetné az ember ezt a Melanie Oesch-t, na de hát azért a falusi bukolikának is van határa. Jódlitime ide vagy oda, de én már a mixercsávó szemén is láttam, hogy legszívesebben fejbevágta volna a csajt a narancskoktél fölött. Ha én gleccser lennék, tuti megindulnék a völgynek ettől a mulatóstól. (Na de persze szeretjük a folk muzikkot, csak ne ilyen töményen - mondjuk a szám felénél bevághatnának nem is tudom... talán egy kis Moonsorrow-t vagy Manegarmot, aztán jódlizhat a kiscsaj tovább, bánja a tököm...) 

Aztán folytatódott azzal, hogy kezembe akadt Leslie L. Lawrence "A vérfarkas éjszakája" c. könyve majd annak a folytatása "A vérfarkas visszatér". Szóval csatoltam föl a bőrpantallót és a csengőhangomat is lecseréltem havasi kürtszóra, amikor az egészre rátett még egy lapáttal az algoritmus és bedobta, hogy "jah, hülyegyerek, ha tetszett az Oesch's die Dritten, akkor tetszeni fog neked Felix Immler is." Soha ne kérdőjelezd meg egy algoritmus bölcsességét, ő az alfa és ómega, a kezdet és a vég és ő tudja, hogy mi a jó neked. 

Erről muszáj egy kicsit írnom. Faszikám olyan, mint egy low budget Ray Mears. Mondjuk közös bennük, hogy mind a kettő egy jóllakott napközist juttat eszembe, ahogy a kis pufi képükkel küzdenek ott a vadonban. De érdekes módon mind a kettőt nagyon bírom. Ahogy jólesően vigyorog a saját balfaszságain és ahogy megalkot mindent egy szál svájci bicskával, hát az valami fenomenális. És valami olyan őszinteség árad belőle, hogy az embernek kedve lenne meghívni egy sörre és közben elbeszélgetni vele az élet nagy dolgairól. 

Szóval ez így mind együtt indított el azon az úton, hogy akkor írjunk mi is a svájciról. Most azt hadd ne, hogy ki és mikor és miért alapította meg, hogy hogyan lett éppen Victorinox és mi lett aztán vele meg a Wengerrel, mert ezt egyrészt kb. 1 millió másik helyen leírták, másrészt meg a faszom... mégiscsak le kell írnom, mert úgy lesz kerek egész a sztori.

Ahogy sok más helyen, Svájcban is a 19. század végén lendül föl az ipar és Karl Elsener megnyitja első késes boltját. Hősünk a mama kedvence, anyuka mindenben támogatja, de azért dolgozni is tudhatott, mert néhán év múlva már a hadsereg egyik beszállítója lesz. Innen az angol meg a német elnevezés is, hogy SAK = Swiss Army Knife. Anyuka 1909-ben elköszön ettől az árnyékvilágtól és megtér teremtőjéhez, a fiú pedig tiszteletből a nevét (Victoria) adja a cégnek és választja szimbólumnak a keresztes pajzsot. Aztán 1921-ben megjelenik a piacon a rozsdamentes acél és újításként anyuka nevét összekapcsolja a francia inoxidable (rozsdamentes) szóval. De mivel ugye pici bicskákról beszélünk, így a Victoria inoxidable nem férne ki rá, hát összevonja és lesz Victorinox. Innen kezdve már tényleg csak az innovációról kellene beszélni, de nem fogok. Helyette szólok inkább a sajátos történelmi fejlődésről. 

Mert valahogy én ezt mindig is úgy képzeltem, hogy ülnek ezek a kis stüszi vadászok a hegyen ott a nagy békességben, isszák a tejet, szedik a gyógyfüveket, de hogy úgy nem az a kapkodós fajták. Mert érted: mit csinál a svájci hadsereg a 20. században? Ül a hegytetőn, azt néz ki a fejéből. Ellátmányba meg kapja a konzervet. Azt meg ki kell nyitni. És praktikusabb egy bicskával, mint a kanálgéppel, vagy nem tudom. A magyar parasztnak ölég az egy penge a bicskára, az nem fogja a konzervet kivinni a mezőre, de a svájci baka az úr! Annak konzervnyitó köll, meg csavarhúzó, meg sörnyitó, meg apámfasza! És akkor ilyet kaptak. Aztán amikor a II. vh után az amerikai katonák vitték haza a kis praktikus zsebkéseket, akkor hirtelen megindult a piac is. Egy barátom azt mondta erre, hogy jah, így könnyű, hogy az amerikai katona vitte el a bicskát - mert tőlünk is vittek bicskát, csak tőlünk a rohadék muszkák, az a piac meg nem nyílt ki ugyebár. Erre mondtam én neki azt, hogy ez igaz, csak számítsa bele azt is, hogy a bicskák már az amcsik érkezése ELŐTT is praktikus és a fogyasztói szokásokat messzemenően figyelembe vevők voltak és azoknak megfelelően változtak - a magyar bicska meg hát ugyanaz maradt évszázadokig. (Persze itt jön az ultimate érv, hogy ez azért volt így, mert az már akkor is tökéletes volt - hát szerintem meg inkább olcsóbb és egyszerűbb volt 3-4 féle FORMÁT előállítani 2-3 féle anyagból [agancs, fa, szaru], mint 1 formát 500 különböző funkció kombinációjával.) 

És hát a fogyasztói szokások! Nincs olyan élethelyzet, amire ezek ne találtak volna ki valami kombinációt. Tényleg 1000 féle van. A háromféle méret (58 mm, 91 mm, 111 mm) mellé ma már van egy mégnagyobb 130 mm-es is. De van lapos kártya, mindenféle funkcióval, outdoor fixek, készülnek különféle sportokhoz, szabadidős elfoglaltságokhoz, hobbikhoz és nem is akarom tovább sorolni, mert sosem lesz vége. 

De miért szeretjük ezeket annyira és olyan nagyon? Sokaknál ez a back up kés, a tartalék bicska, ha elhagyná az első számút. Tudom, még sosem kerültem túlélő szituációba ha ezen mosolyogni merek, de mi az istent csináljak, amikor olyanok hordanak maguknál back up kést, akik életükben a lakott terület táblát nem hagyták el? Persze nálam is több féle kés van egyszerre. De ezeket a funkciójuk különbözteti meg egymástól, nem a szerepük. Kis fixpengés (a tarisznyában), amivel kifejezetten a kemény famunkát végzem és ezen kívül még egy bicska. Egy. Nem nyolc! Egy. Aztán azzal eszünk, iszunk, mindent csinálunk. 

Azért szeretem őket, mert tudnak jó minőséget gyártani. (Szerkesztői megjegyzés: a 111 mm-es zárható pengés voltázatoknál a penge kotyogása remélem egyszer gyászba borítja az egész svájci nemzetet, mert az a mérnöki hiba, az a nemtörődömség, ami ezt kiváltja, az vérlázító.)  És ez a jó minőség klasszisokkal olcsóbb, mint egy magyar tradi. Aki azt mondja, hogy egy svájcival nem esik olyan jól a falat, mint egy fejesgörbével, az remélem a trágyakupacot is nemzeti szín pántlikával köti át és úgy kevésbé lesz szagos. 

Ezek után nézzük a felhozatalt. Itt van ugye a zajos tücsök, a kis kékség, amit még 6 évesen találtam egy játszótéren. Megszámlálhatatlan mennyiségű zsebpiszkot gyűjtött ez össze gyerekkoromban. Aztán ugye van két Spartanom, két Camperem, egy Rucksackom, és Foresterem és volt piros Spartanom és zöld Hunterem. 

Nem fogjátok megúszni és én a következőkben több posztban fogok írni róluk. És akkor a zajos tücsi. Mit is lehetne írni róla? Ez valójában egy manikűrkészlet. A kisollóval, körömreszelővel. A kis penge tényleg semmi másra sem jó, mint levél és csomagbontásra. Asszonynak ilyen van a kulcstartóján, ő néha a kiállításbontásnál szokta használni az ollót. 

De tudjátok, ez tipikusan a bicska, vagy nem, ez nem is bicska! Ez tipikusan az a tárgy, amely kialakítja a maga piaci igényeit. Ez a mindig és bárhol veled lehet kategória. De jóemberek, ezt valaki egyszer kitalálta, hogy marketingelje: tedd a kulcscsomódra és soha nem veszíted el. És röhej, de az alapfunkciókat tényleg simán ellátja. Vágni vág, ha azt kell, bár enni nyilván nem optimális. Egy grafitceruzát bármikor kihegyezel vele. És bármikor rendbe szedheted vele kissé ápolatlan karmaid, ami végül is a decens polgári megjelenés egyik alapkövetelménye. Mert ezt erre találták ki. Formára, méretre, kivitelezésre, sőt még acéljára nézve is tökéletesen megegyezik a nagyobb testvérekkel. 

Ez tényleg az a kategória, amire még én is azt mondom, hogy minden körülmények között jó, ha van. És bár a poént nem nagyon akarom lelőni, de minden svájcis írást körülbelül ezzel kellene zárni. Mert hihetetlen, de szerintem igaz, hogy ezeket egy-egy adott probléma megoldására találták ki. 

dsc_0001_1.JPG

Azért szépségpöttyökkel gazdagon ellátták az évek.

dsc_0008.JPG

Eae! Ez az e! A szépségpöttyök. :)

dsc_0003_1.JPG

És a logó nem kopik!

dsc_0004_1.JPG

A rugó már törött, de nem ér annyit, hogy pótolja az ember. 

dsc_00130.JPG

Ez nem fogja összetörni a mázsát.

dsc_00140.JPG

Kisebb, mint a kapdbeujjam. :D 

 

Viking kés

Thorsten's Workshop

Üdvöt és munkakedvet! :) (aki érti, érti.)

 

2009. decembere volt, sosem felejtem el. Nándi barátommal kissé morcosan (és egészen enyhén illumináltan) ültünk a pécsi pályaudvaron, várva azt a rohadt 30-ast. Egyrészt, hogy ő visszajuthasson a kollégiumi szobájába (amit az összes istenek sem tudnak, hogy miként bulizott ki magának erre a hétvégére, mert ő még régikredites volt, akkor már sokadik éve beragadva a kreditrendszer és a kissé bohém életvitel kereszteződésébe), másrészt, hogy én is visszavergődhessek az albérletbe. Éppen egy bölcsész Marlborot kínált felém (a.k.a. kék Helikon, mert a füstszűrője hasonlított a piros malbira) amikor a pályaudvarról nagyobb csapat fiatal jött ki. A bőrdzsekik, kócos hajak és "martens" bakancsok csattogásából - meg az olcsó sör szagából - biztosak voltunk benne, hogy ezek valami koncertre mennek és hát ugye előtte alapozni kell. Nándi azóta már a Valhallában sörözik Odin asztalánál, szóval nem kellett őt félteni, ha "bele kellett csöppeni" egy buliba és hát én sem vetettem meg a kemény másnap ígéretével kecsegtető olcsó szeszeket, szóval csak úgy foghegyről odakiáltottuk nekik, hogy "hova-hova?". Erre azok, hogy "XY zenekar bulijába". A franc sem tudja milyen noname banda volt már, akkor sem mozgatott meg igazán minket. Szóval csak egymásra néztünk, hümmögtünk - az a kurva busz meg csak nem jött - és akkor Nándi azt mondta, hogy "te, ez nekem gyanús. Mi a billernek mennek ezek xy zenekar bulijába, hát nem is úgy vannak öltözve?". Na most itt azt tudni kell, hogy Nándi beceneve Norge volt, mert otthonosan mozgott a (skandináv) black- és death metal bandák között (is). Ja igen, mert az xy zenekarnév egyáltalán nem úgy tűnt, mint amire a srácok cannibal corpse meg morbid angel és burzum pulcsikban menni akarnak. 

Mondom, ülünk ott a hidegben, várva, hátha a fény elvisz minket [hvis lysset tar oss ;)], amikor a pályaudvar felől éktelen visítás csapja meg a fülünket: "vááárjatok bazdki!!!" majd kettő, hát nem tudok rá jobb szót: picsarészeg, olyan 16-17 forma kiscsaj rohan ki a pályaudvarról. A mínusz 5-10 fokban persze miniszoknya, neccharisnya a málnakeverő vastagságú lábakon és 40 soros bakancs... Az előbbi srácok már sehol, ezek meg jól láthatóan még egy utolsó - vagy kettő - kishubit kibuliztak maguknak a restiben a vén kéjencektől és hát lemaradtak a csapattól. Okostelefon, google maps hol volt még akkor!

Éppen eldobtuk volna a dekkett, amikor észrevettek minket és - úúúgy éreztem bakker, hogy így lesz - odajöttek, hogy "nem láttuk-e a tűcsökéket?" Óóó, hogy a csatkai szűzmária vakarja majd véresre a seggedet, hát ki az "tűcsök" bogárkám, kérdezi Nándi. "A tűcsök a világ legjobb pasija (itt Nándit oldalba könyököltem, hogy te, ez a punci ez engem keres :D ) és otthagyták őt és nenszit (beszarok bazdmeg :D ) a kocsmában." Nándi a maga rezignált stílusában csak annyit jegyzett meg, hogy hát így jártatok csibéim, de a srácok ni, abba az irányba mentek, szóval ajdemo, lehet szedni a topánkát és tipegni utánuk. Igen ám, de a fiúcsapatnak már se híre, se hamva és a Szabadság utcán már jellegzetes "bebaszva végighömbölgünk a városon" zajuk se hallatszott. A lányok persze nem tudják, hogy hol lesz a buli, térképük nincs és különben sem idevalósiak. 

Egymásra néztünk barátommal, láttam rajta, hogy egy jó mikka a Hangulatban és a koliszoba minden vágya, és nekem sem volt ehhez sok kedvem, de vannak pillanatok, amikor a szőrös férfiszív is elgyöngül és döntést hoz, döntést, amely egy életre megváltoztatja a sorsát. A dekket elnyomtam, akkurátusan a kukába pöccintettem és kimondtam azt a három szót, ami egész további életemet megváltoztatta: "Na. Gyertek. Megmutatjuk."

Kettőnknek összesen volt 2000 forintja, meg nekem a bankkártyámon kb. 20 000, szóval annyira nem volt nagy a córesz, de erőst reméltem, hogy 1. a buli nem fizetős (nem erre szántam azt a pénzt), 2. a kislányok nem akarnak inni, mert akkor kénytelen-kellettlen, mi maradnánk szomjan. Ezt annál inkább sem szerettem volna, mert Nándin láttam, hogy megfogadta magában, hogy ezért az akciómért hétfőn a levéltárban kezd, felkutatja az összes ősömet (az oldalági felmenőket is) csak azért, hogy elküldhesse őket a véreres faszba, amiért ilyen hülye utódot szabadítottak a világra, mint én. Ezen a hangulatán egy-két kisunicum és 2-3 sör azért sokat segített volna. 

De késő, a döntést meghoztam, a padról föláltunk és ajde, irány a belváros. Kb. 20, végtelennek tűnő perc után, ami a lányok picsogásával ("most akkor a tűcsi elhagyott engem nenszi?", "jaaaj, de szarul vagyok", "kellett volna bugyit húzni ez alá a szar alá, befagy a picsám") telt megérkeztünk. A bejárat előtt tábla: xy zenekar koncertje 22.00-től, belépő hölgyeknek (18 év fölött) (:D :D :D úri dámák mi? :D neccharisnya, bugyi nélkül? :D :D ) ingyenes, uraknak 500-500... Na szép... Belépünk az előtérbe, valami 6-7 lépcsőn alá kell szállni a poklokra, odalent az ajtónál a duplatarkójú, kopasz biztiőr. A jelenet rejtői, meglát minket, elmosolyodik, ölélsre nyújtja karját és elkiáltja magát: "Nándi bazdmeg! Hát ti mi a lófaszt kerestek itt?" Ezek valamikor a töriszakon együtt kezdtek, én meg ásatásokról ismertem az arcot, szóval, picike bazsalygás, neem, a puncik nem velünk vannak tesó (és igen, elmúltak 18 évesek), de pecsét-pecsét minden kézre aztán bent is vagyunk.

Kissé tájidegenül mozgok én itt, mert bár azért magam is rocker vagyok, de ez itt más... Ez nem az én zeném volt. Persze meghallgattam én a Morbid Angelt, de nem rajongtam érte. Az első sör nem is esett jól, lüktet az ember agya ettől a szartól, aztán csönd. Vágod: a pultos gyerek CD-t cserélt a lejátszóban! CD-t bazdmeg! Mintha az őskorban történt volna, pedig csak néhány éve volt. És akkor, és ott minden megváltozott.

Mert Olavi Mikkonen odabaszott a húroknak és Johann Hegg belehörgött a mikrofonba. Akkor és ott engem a skandináv death metal megfogott és kicsit én is "viking" lettem. Sok víz lefolyt azóta a Dunán, de ez az érzés nem változott. 

Éééés a hosszúranyúlt beveztő után így érkeztünk el 2022-be... 

Kedves barátom Sapapa miatt dobta föl a közösségi média, hogy engem érdekelhet a Thorsten's Workshop. Na, amikor megláttam, hogy régészeti leletekből történelmi rekonstrukció készülnek, akkor már én is azt mondtam, hogy ez jó kis buli lesz. Rövid és gyors egyeztetés, eltelt néhány hét és voilá! Itt is van a kés. 

Szeretném leszögezni - amúgy is jobb, ha ezt tudatosítja magában mindenki - hogy az első benyomás bár sokat számít, de semmit sem szabad, hogy meghatározzon. Ez már csak annál inkább is fontos, mert itt bizony az első benyomást egy kevésbé feszült várakozás előzte meg: megöregedtem és nem kergetek álmokat. Tudom, hogy sokkal több késem van, mint amennyire szükségem lesz és minden további már csak arra szolgál, hogy az aktuális pillanatot kielégítse és bizonyítsa, hogy egy egyszerű eszköz sokfélesége valójában csak ízlésbeli eltéréseket tartalmaz. Na, ez kellően bonyolultra sikerült. Szóva a lényeg, hogy leszarom, hogy azért veszem meg mert tetszik, a lényeg, hogy megbizonyosodjak róla, hogy a forma használható.

A forma jelentem használható. A markolat kellemesen fogható, az én kezemnek tökéletes. Semmi csicsa. Kőris. Mer' az jó. Fontos, hogy ez nem stabilizált markolat, így hajlamos a kiszáradásra. Mivel itthon bálnazsír csak a legritkább esetben van, ezért csak nagyon óvatosan kapott egy kis utókezelést.

A penge masszív, vaskos és nagyon dundi. Cserébe full konvex. Az ékszög nagy és a gyári leélezésen is kellett igazítanom. Éppen a dundisága a bája, ugyanakkor azt meg kell jegyezni, hogy egy ilyen méretű késhez képest ez aránytalanul ronja a metszési képességet. Mindez azért rendkívül zavaró, mert a kés még így is használható - de csak korlátozottan és akkor is sokáig kell szokni. Nem mondom kétszer se, hogy ne vékonyítanék rajta a jövőben. A penge egyébként 51crv4-es szénacél, annak minden előnyével és hátrányával. Előnye, hogy tényleg piszok hamar lehetett rá borotválós élt varázsolni, hátránya mindaz, amit egy szénacélnál egyesek hátránynak tartanak. De hát ugye ők meg aztán abszolúte nem érdekelnek, mert mi tudjuk, hogy a szénacél az jó és kuss! 

A tok autentikus, bár a kést kevéssé tartja. Viszont persze fejjel lefelé mikor használnád a vasat? Ügye?

A konyhaszolgálat alatt az asszony szerint nagyon jól teljesített, nekem faragásnál azért voltak fenntartásaim vele, amíg ezzel az ékszöggel meg nem barátkoztam. Továbbra is tartom, hogy ez vékonyabban ütne igazán. 

A pengeforma egyébként autentikus (Hedeby 3-as típus), a ma már Németországhoz tartozó Hedeby lelőhelyén találták. Vikingjeink alatt ez egy elég fontos kikötő volt. (Haithabu - ha rákeresnél). Az 1970-es, 1980-as években itt zajló feltáráson magát a kikötőt is megtalálták, mólóval meg mindennel, van szép erődített település is, szóval tényleg elég fasza kis hely. Olvasgatva a publikációkat én el tudnám magam ott képzelni Lagertha-val. Jó mondjuk vele elég sok helyen el tudnám magam képzelni. :D 

Na de akkor összegezzünk!

Ár-érték arányban ez még úgyis jó vétel, hogy kissé szokni kell a geometriát. Autentikus és használható - ez így szerintem kb. teljesen le is fedi a lényeget. Kézbevéve egy kicsit viking lesz az ember, ha akarja, ha nem. És most nyomás vissza Amon Amarthot hallgatni! 

dsc_0001.JPG

Tokkal - vonóval.

dsc_0002.JPG

Csupaszon.

dsc_0003.JPG

No csillanás. 

dsc_0004.JPG

Azt hiszem ezzel a natúr fával igazán harmonikus színvilágot hoztunk létre. 

dsc_0005.JPG

A használati és élezési nyomok a pengén. Úgy összességében tényleg meg vagyok elégedve.

dsc_0009.JPG

Masszív kis jószág ez! 

dsc_0010.JPG

Hibátlan illesztés.

dsc_0012.JPG

Kézbevéve.

dsc_0015.JPG

Ebbe a mintázatba azért elég könnyen bele lehet szeretni.

süti beállítások módosítása